slide1 slide2

ISO

 System Zarządzania Bezpieczeństwem Żywności

Aby zagwarantować Klientom, że oferowane przez Spółkę dozwolone substancje dodatkowe do żywności, materiały paszowe i dodatki paszowe  spełniają wymagania przepisów prawnych, są bezpieczne dla zdrowia i życia konsumentów oraz zgodne z ich oczekiwaniami pod względem jakości, Zarząd podjął decyzję o wdrożeniu Systemu Zarządzania Bezpieczeństwem Żywności.

Od 2001 roku, w ramach Systemu Zarządzania Jakością, utrzymywany jest System Zarządzania Bezpieczeństwem Żywności. Został on wdrożony i po raz pierwszy pozytywnie oceniony podczas II re-certyfikacji SZJ jako System Zarządzania HACCP, zgodny z wymaganiami duńskiej normy DS. 3027. W zawiązku z wycofaniem przedmiotowej normy, Spółka wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Żywności (SZBŻ), zgodny z wymaganiami normy ISO 22000. I Certyfikacja miała miejsce w 2007 roku i obejmowała proces produkcji i sprzedaży związków fosforowych (dozwolonych substancji dodatkowych) dla przemysłu spożywczego. W lipcu 2008 roku zakres certyfikacji rozszerzono o wyroby dla przemysłu paszowego.

W roku 2016 System Zarządzania Bezpieczeństwem Żywności został pozytywnie oceniony jako zgodny z normą PN-EN ISO 22000:2006. 06 czerwca 2016 roku „Alventa” S.A. otrzymała Certyfikat ważny do 05.06.2019 roku.

Prowadzona na bieżąco analiza zagrożeń i monitoring krytycznych punktów kontroli, jest systemowym postępowaniem mającym na celu identyfikację zagrożeń oraz ryzyka ich wystąpienia na wszystkich etapach procesu produkcji i dystrybucji żywności. SZBŻ, jako system prewencyjny, pozwala na minimalizację ryzyka zagrożeń związanych z obrotem żywnością oraz chroni  interesy konsumenta, dając mu pewność bezpieczeństwa i wysokiej jakości zdrowotnej nabywanych produktów spożywczych.

 Aktualne informacje znajdziesz tutaj www.alventa.com